by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Studiu AEGON: Romania ocupa ultimul loc in UE la educatie financiara, cu o rata de 21%, fata de media europeana de 52%

Planificarea financiara se numara printre activitatile cel mai des amanate de romani, la egalitate cu mersul la dentist, arata un studiu desfasurat anul acesta de AEGON Romania. La polul opus, in randul activitatilor preferate se afla mersul la cumparaturi si vizitele la rude. Chiar si facutul de curatenie in casa sau studiatul sunt mult mai sus in topul activitatilor preferate de romani, la mare distanta fata de activitatile care tin de planificarea financiara.

Daca pentru mersul la dentist printre cele mai invocate motive de amanare se numara costurile mari ale tratamentelor si frica de medicul stomatolog, pentru planificarea financiara comportamentul de amanare tine, in primul rand, de nivelul de educatie financiara al populatiei. Din pacate, Romania ocupa ultimul loc in UE la acest capitol, cu o rata de 21%, fata de media europeana de 52% (conform unui studiu realizat de agentia Standard & Poor's Ratings).

"Am vazut din acest studiu ca romanii sunt atenti la modul in care isi gestioneaza banii, sunt grijulii cu ziua de azi, insa prea putini au planuri financiare pentru ziua de maine. Ei bine, cand vorbim despre educatie financiara tocmai la asta ne referim - la o planificare atenta si disciplinata a bugetului personal si la decizii atent cantarite cand e vorba de satisfacerea nevoilor si dorintelor. Educatia financiara este deopotriva importanta si binevenita pentru adulti si copii. In sprijinul lor venim si noi cu acest Ghid de educatie financiara pentru cei mari si cei mici, un ghid in care am adunat sfaturi prietenoase si usor de aplicat in viata de zi cu zi, sfaturi pe care, impreuna cu colaboratorii nostri, le-am transmis in spatiul public in ultimii ani. Ghidul poate fi descarcat gratuit de pe website-ul AEGON Romania (https://life.AEGON.ro/ghid-educatie-financiara/). Am convingerea ca, impreuna, prin invatare continua, putem schimba in bine parcursul nostru si al generatiilor care vin", declara Sinziana MAIOREANU (foto), CEO AEGON Romania.

Potrivit sursei citate, majoritatea romanilor, cu precadere familiile moderne (parinti 30-44 ani, cu studii si venituri medii sau mari) stiu exact ce venituri genereaza (79%) si si-au facut o rutina din a plati intotdeauna facturile la timp (90%), insa grija lor pentru siguranta financiara nu se numara printre prioritati. Cei mai multi isi administreaza cu responsabilitate veniturile pe termen scurt, ceea ce ii lasa descoperiti cand vine vorba de "bani albi pentru zile negre". Acelasi studiu mai arata ca 60% dintre romani nu au un plan de rezerva in caz de boala sau accident, iar 70% dintre acestia nu stiu ce consecinte financiare ar avea decesul, imbolnavirea sau implicarea lor intr-un accident.

"Un plan de rezerva poate insemna un depozit de cateva salarii puse deoparte pentru cheltuieli neprevazute, dar si sa faci investitii in propria educatie, sa ai un plan suplimentar pentru pensie, o asigurare de viata sau plan de siguranta financiara in caz de imbolnavire sau accident. Cati dintre noi ne punem serios intrebarea - Daca maine m-as imbolnavi sau as suferi un accident, ar putea ai mei sa se descurce singuri, fara veniturile mele intregi o perioada buna de timp? As avea cum sustine cheltuielile casei, plus medicamente, tratamente, deplasari? Ne e teama si de intrebare si de raspuns. Dar cred ca astfel de intrebari trebuie sa ni le punem si sa actionam in consecinta, tocmai din grija si iubire fata de familie. Solutiile de protectie financiara exista", mai adauga Sinziana MAIOREANU, CEO AEGON Romania.

Cercetarea AEGON Romania s-a desfasurat in februarie 2022 si a inclus circa 600 de respondenti cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani, dintre care 70% cu copii. Esantionul este eterogen din punct de vedere al studiilor, venitului si statusului relational. Respondentii provin din toate zonele tarii si locuiesc in orase sau in apropierea acestora.

AEGON Romania face parte dintr-unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, specializat in asigurari de viata, planuri de pensie si solutii pentru investitii. AEGON are, la nivel mondial, o traditie de peste 175 de ani. In total, cei peste 22.300 de angajati ai companiei ofera servicii financiare pentru aproximativ 34,4 milioane de clienti din America, Europa si Asia. AEGON a intrat pe piata din Romania in 2007, prin compania de pensii private, si in 2008 prin compania de asigurari de viata. In prezent, AEGON are in Romania peste un milion de clienti si 150 de angajati.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata