by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
PAID Romania: Peste 1,82 milioane locuinte asigurate obligatoriu, in august 2021. Daune de 3 mil. lei la 8 luni

La nivel national, erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) 1.825.135 de locuinte in august 2021, in crestere fata de luna anterioara si fata de aceeasi luna a anului trecut, conform Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

In luna iulie a.c. erau fost asigurate 1.819.309 de locuinte, in timp ce in august 2020 erau asigurate 1.757.189 de locuinte.

PAID Romania a achitat, in primele 8 luni din 2021, despagubiri in valoare de 2.987.944 lei.

Gradul de cuprindere in asigurare a fost, in august 2021, la 19,83%.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii (naturale), cutremure si alunecari de teren asupra locuintelor.

Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in luna august 2021, pentru apartamente, respectiv 1.096.444, in timp ce pentru case erau valabile 728.691 de polite - ambele categorii fiind in crestere fata de luna anterioara.

Conform PAID Romania, 75,1% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 24,9% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 95,0% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 5,0% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Transilvania (22,01% din totalul politelor), Bucuresti (19,75%) si Muntenia (18,51%). La polul opus, cea mai mica acoperire o intalnim in Maramures (3,15%), Bucovina (3,40% din totalul politelor) si Dobrogea (4,46%).

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Nerespectarea de catre proprietari (persoanele fizice sau juridice) a obligatiei de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale se poate sanctiona cu amenda de la 100 la 500 lei de catre primariile pe raza carora se afla locuinta in cauza.

In completarea politei PAD este recomandat ca proprietarii sa incheie si asigurarea facultativa a locuintei, care include si alte rescuri, precum incendiul, explozia, furtuna, inundatii de la apa de conducta furtul, dar si asigurarea bunurilor din locuinta sau raspunderea civila legala fata de terti.

Pandemia generata de COVID-19 a produs modificari in perceptia romanilor asupra riscurilor si, drept consecinta, a crescut interesul pentru protectia prin asigurare, potrivit celei mai noi editii a Barometrului UNSAR-IRES privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania (2021).

Astfel, 42% dintre romani (fata de 28% in 2020) spun ca sunt mai interesati, ca urmare a pandemiei, de protectia oferita de asigurarile de sanatate, 37% de asigurarea locuintelor (vs 24% in 2020) si 30% de asigurarile de viata pentru somaj si preluarea temporara a ratelor (vs 23% 2020).

 

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata