by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
VIDEO: Ce rol au campaniile de informare in educatia financiara a consumatorilor si in dezvoltarea industriei asigurarilor de viata?

Educatia financiara este esentiala, putand sprijini consumatorii sa-si aleaga produsele de asigurare potrivite, in cunostinta de cauza. Despre toate acestea, dar si despre principalele tendinte ale pietei de asigurari de viata din ultimul an, au discutat Alexandru CIUNCAN - Director General al UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, Mihaela CIRCU - Project Manager al Asociatiei Pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti, 12 martie a.c, de RFI Romania.

"UNSAR deruleaza pana pe 31 martie Campania #gatapentruVIATA - unul dintre cele mai noi si curajoase proiecte lansate de UNSAR. Practic, este prima campanie a industriei de asigurari dedicata in totalitate tinerilor, persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18-35 de ani care se deruleaza in exclusivitate in mediul online. Vorbim despre scurte materiale video si grafice postate pe Facebook si pe Instagram, in prima faza. Apoi, in urmatoarea etapa, oferim tuturor celor interesati informatii extrem de utile si necesare pe site-ul nostru dedicat www.asiguropedia.ro/viata", a precizat Alexandru CIUNCAN.

"Scopul campaniei este de a contribui la educatia financiara a tinerilor - un efort pentru care cred ca mai trebuie sa muncim multi ani de acum inainte", a completat Alexandru CIUNCAN.

Tot pentru cresterea gradului de educatie financiara al consumatorilor, APPA a lansat o campanie sustinuta de METROPOLITAN Life, "Traieste Viitorul", a carei scop a fost informarea privind instumentele de economisire pe care le au consumatorii la dispozitie pentru perioada batranetii si anume asigurarile de viata si pensiile private.

"Am pornit de la concluziile unui studiu pe care l-am realizat impreuna cu KPMG: in 2048 pensia de la stat va reprezenta doar 40% din ultimul venit activ al persoanei respective, fata de 70% cat ar fi o medie recomandata de standardele OECD. Campania a avut la baza o componenta pe social media prin distribuirea a doua videoclipuri experimente sociale, care prezentau conditiile de viata ale romanilor dupa perioada de retragere din activitate. Campania a ajuns la un numar impresionat de oameni, peste 2 milioane si speram ca prin aceste demersuri contribuim la gradul de educatie financiara al publicului din Romania", a afirmat Mihaela CIRCU.

Care au fost principalele tendinte pe piata de asigurari de viata in ultimul an, ca sa nu zicem in ultimii ani?

"Daca ne referim la piata romaneasca, ar trebui sa spunem ca, in acest moment, industria gestioneaza peste 1,6 milioane de contracte de asigurare de viata in vigoare. La nivel de piata, am inregistrat o crestere a subscrierilor de peste 4%. Ceea ce inseamna ca, cel mai probabil, exista o cerere in crestere in randul consumatorilor de asigurari din Romania si in randul angajatorilor care ofera din ce in ce mai mult astfel de polite de asigurare angajatilor lor. Sunt semne ca exista tractiune si potential pe aceasta piata", a mentionat Alexandru CIUNCAN.

De crescut au crescut, acum intrebarea ar fi de ce?

"Printre principalele cauze ale acestei evolutii ar putea sa fie o majorare a creditarii. De asemenea, o serie de angajatori ar putea sa fi introdus in pachetele de employee benefits asigurarile, in pachetele acordate angajatilor lor. Si pentru ca este una din temele emisiunii putem sa punem aceasta tendinta pe seama educatiei financiare si a cresterii nivelului de educatie al romanilor vizavi de aceste produse", a completat Mihaela CIRCU.

Normele europene ajuta consumatorii sa ia decizii informate privind asigurarile de viata

In 2018, o serie de directive si norme europene au fost transpuse in legislatia nationala, iar scopul acestora este de a sprijini consumatorul sa-si aleaga in mod corespunzator polita de asigurare.

"Exemplul cel mai concret este Regulamentul PRIIPs, ca urmare a caruia orice consumator, inainte de a incheia o polita de asigurare complexa cu componenta investitionala, va primi din partea consultantului sau un document standardizat, identic pe tot cuprinsul Uniunii Europene, din care va putea sa isi dea seama daca polita - oferita in baza unui proces de consultanta - ii este si potrivita si daca ii satisface cu adevarat nevoile", spune Alexandru CIUNCAN.

"Cred ca este un punct important. Vom vedea, desigur, in viitor, cum vor functiona toate aceste prevederi in practica, dar cred ca este important de stiut ca legislatia europeana si cea nationala sprijina din ce in ce mai mult posibilitatea clientului de a fi informat si de a lua decizii in cunostinta de cauza", a mentionat Alexandru CIUNCAN.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre Revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata