by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
VIDEO: Care sunt cele mai mari provocari ale brokerilor si asiguratorilor in aceasta toamna?


Cele mai arzatoare subiecte din industria de asigurari (de la IDD si pana la schimbarea legislatiei RCA si a asigurarilor de locuinte, microasigurari s.a.) au fost dezbatute in Editia Speciala a emisiunii Ora de Risc de catre Calin RANGU - Director Directie Supraveghere, Control Intermediari si Reguli de Conduita -, ASF, Calin MATEI - Director General-Adjunct, GROUPAMA Asigurari -, Viorel VASILE - Presedinte PRBAR, CEO SAFETY Broker - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii.

Emisiunea Ora de Risc a fost transmisa, live vineri dupa-amiaza, din cadrul Conferintei Anuale PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare.

Comentand rezultatele pietei de asigurari din prima jumatate a acestui an, Calin RANGU, Director Directie Supraveghere, Control Intermediari si Reguli de Conduita, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a precizat ca autoritatea priveste piata din doua perspective: stabilitate financiara si protectia consumatorului.

"Din perspectiva stabilitatii financiare suntem bucurosi sa vadem ca nu mai este nicio companie sub standardele europene de solvabilitate si lichiditate. Acum avem o piata solida. A fost o perioada de 2-3 ani tumultoasa, cu multe probleme, dar piata s-a stabilizat si capitalurile necesare sunt peste limitele obligatorii, ceea ce este un semn foarte bun. Daca vorbim din perspectiva consumatorilor si tinand cont ca segmentul RCA detine 55% din piata, preturile politelor RCA au scazut, in medie, cu 17%, prima medie RCA anualizata fiind de 604 lei, dar numarul de contracte a crescut cu 6%. Vedem o dezvoltare importanta pe sanatate si asigurari de viata. In fiecare an din ultimii doia ani, acestea au crescut cu 20-30%", a precizat Calin RANGU.

Conform datelor ASF, din total piata, 79% reprezinta prime brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale, iar 21% sunt prime aferente asigurarilor de viata. Astfel, valoarea primelor a fost de aproape 4 miliarde pe segmentul asigurarilor generale si peste 1 miliard lei - asigurari de viata.

Industria de asigurari va avea o toamna tumultoasa, cu multe schimbari legislative si multe intalniri de lucru. Amintim ca pe 1 octombrie intra in vigoare Directiva europeana privind distributia in asigurari - IDD. Care este impactul asupra brokerilor de asigurare?

"Rolul IDD este de a ajuta consumatorul. Atata timp cat normele si regulamentele pe care le va face ASF vor fi in avantajul consumatorului, cred ca toata lumea ar trebui sa se adapteze si sa se alinieze la aceste norme. Trebuie insa sa avem in vedere ca ajantajul consumatorului nu inseamna sa avem 10 hartii inainte sa emitem o polita. Trebuie sa ne uitam putin cu echilibru si sa vedem ce a fost bine pana acum in piata de brokeraj, ce a fost rau si in momentul in care vrem sa facem niste schimbari sau modificari trebuie sa avem o justificare. Nu putem avea schimbari de dragul schimbarilor. Si am dezbatut cateva aspecte, printre care se numara obligativitatea ca asistentii in brokeraj sa aiba ca obiect principal de activitate asigurarile. Suuntem inca in discutii, Autoritatea este foarte deschisa si speram sa ajungem la un punct de vedere comun pentru ca in piata sunt circa 30.000 de asistenti in brokeraj", a raspuns Viorel VASILE.

"Teoretic, rolul IDD este ca in momentul in care consumatorul face alegerea [unei polite], sa stie foarte clar ce alege. Multa lume spune ca suntem intr-o domnie a consumatorului sau intr-o dominatie a consumatorului. Trebuie sa fim foarte atenti daca nu cumva consumatorul va primi mai multe informatii decat are nevoie", a adaugat Presedintele PRBAR.

Dar asiguratorii cum vor fi impactati?

Calin MATEI a precizat ca au existat discutii deschise intre Autoritate, brokeri si asiguratori pentru a gasi solutii constructive, in ideea de a se gasi solutii pentru consumatorul final. "Cu totii am cazut de acord ca el este principalul beneficiar al acestei noi reglementari. Pe noi, IDD ne impacteaza similar cu brokerii, mai mult decat atat, modul in care ne vom crea produsele pleaca de la consumator. Astazi, noi in GROUPAMA incercam sa facem asta de fiecare data. Noi ca si societate, fiind o companie mutuala, avem in ADN legatura directa cu clientul si sa intelegem necesitatea clientului. Totodata, trebuie sa avem grija sa nu invadam clientul cu extrem de multe intrebari irelevante pentru el, pe de-o parte, si cu foarte multe documente, pentru ca nu o sa lasam in fata clientului o imagine buna. Iar pe de alta parte, cred foarte mult in simplitate - cum vorbesti cu clientul, ce-i prezinti acestuia", a raspuns Directorul General-Adjunct al GROUPAMA.

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata